24 юни
2024
Specialized представи Chisel FS - алуминиевата алтернатива на Epic

Specialized представи Chisel FS - алуминиевата алтернатива на Epic

Specialized пусна версия с пълно окачване на своя алуминиев XC хардтейл, Chisel. Моделът е създаден по подобие на своя карбонов роднина, Epic 8, и се възползва от споделена геометрия и кинематика. Оборудван е със 120 мм ход отпред и 110 мм отзад, падащи колчета на всички модели и кормило с 29 мм повдигане.

Може ли това да е върховият алуминиев състезателен велосипед? Има много за постигане, ако иска да се състезава с новия Specialized Epic 8, но цената определено е привлекателна, като топ спецификацията струва малко над 6000 лв.

Specialized Chisel FS: Всичко, което трябва да знаете

  • Нов дизайн с пълно окачване: Chisel е преработен като XC/downcountry велосипед с пълно окачване.
  • Заимствана геометрия от Epic 8: Основава се на карбоновия състезателен роднина на Chisel, Epic 8.
  • Окачване: 120 мм ход отпред и 110 мм отзад, с компоненти от RockShox.
  • Два модела за избор: Цените започват от 3200 лв. за рамка и достигат до 6000 лв. за Chisel FS Comp Shimano модела.

Просто алуминиев Epic 8 ли е?

Феновете на Specialized може да помнят Chisel като хардтейл. Сега обаче той е пораснал и е станал велосипед с пълно окачване. Според Specialized, той е заимствал голяма част от своята геометрия и кинематика от карбоновия Epic 8, който марката пусна по-рано тази година. Досега моделът е получил положителни отзиви – тествахме S-Works Epic 8 по-рано тази година и бяхме впечатлени от новото AI окачване. Също така, караме Specialized Epic 8 Comp в Йоркшир, за който ще можете да прочетете повече скоро. И така, просто алуминиева версия на Epic 8 ли е Chisel?

Основни разлики:

  • Материал: Докато Epic 8 е карбонов, Chisel FS е алуминиев.
  • Окачване: И двата модела разполагат с 120 мм ход отпред и 110 мм отзад, но с различни компоненти.
  • Цена: Chisel FS предлага по-достъпна цена, започваща от 3200 лв. за рамка и достигат до 6000 лв. за Chisel FS Comp Shimano модела.

Докато Chisel FS споделя много от характеристиките на Epic 8, той е уникален сам по себе си с различен материал и по-достъпна цена. Това го прави отличен избор за тези, които търсят висока производителност на по-ниска цена.

Specialized Chisel FS: Технологии и характеристики

Рамката използва технология D’Aluisio Smartweld, която според Specialized помага да се поддържа минимално тегло. Действително, рамката на Chisel тежи 2.72 кг, а пълният комплект Chisel Comp Shimano тежи само 12.87 кг – което според Specialized е с 18.4% по-леко от "най-близкия конкурент", включително някои от най-добрите ни XC планински велосипеди.

 

Ключови характеристики:

  • D’Aluisio Smartweld технология: Позволява на Specialized да променя дебелината на стените на рамката, за да осигури по-голямо удобство и същевременно да постигне нужната твърдост там, където е необходимо.
  • Лека рамка: Рамката на Chisel тежи само 2.72 кг.
  • Пълна конфигурация: Chisel Comp Shimano тежи 12.87 кг.
  • Ride Dynamics настроено окачване: Благодарение на RockShox, рамката използва окачване, което е настроено за максимална ефективност.
  • Прогресивна геометрия: Рамката разполага с ъгъл на седалковата тръба от 75.5° и ъгъл на кормилната тръба от 66.5°, което я прави по-способна от стандартния XC велосипед.

Заключение:

Благодарение на тези иновации, Specialized Chisel FS е не само лек и бърз, но и изключително удобен и стабилен. Съчетанието на D’Aluisio Smartweld технология, прогресивна геометрия и Ride Dynamics настроено окачване го правят отличен избор за всеки, който търси високопроизводителен XC велосипед на достъпна цена. Specialized Chisel FS предлага уникален баланс между състезателна ефективност и комфорт, правейки го идеален както за състезателни, така и за развлекателни карания.